Borgmästaregatan, hinder och möjligheter

En av mina käpphästar är att vi ska kunna ta oss fram enkelt i staden på cykel, tyvärr har bil ormen slagit sina klor lite väl hårt. En förändring som känns naturlig och med små medel genomförbar vore att justera alla gator inom vallgatorna så att det blir tillåtet att cykla dubbelriktat. Som det är skyltat idag så får jag inte cykla på Kungsgatan i norrgående riktning från Lasarettsgatan till Södergatan för här är vägen enkelriktad. Hade skylten istället varit förbud mot motortrafik så hade läget varit ett annat. Samma grundläggande problem finns genomgående i innerstaden och ärligt talat så skiter precis alla i det.

Ett bra exempel är Borgmästaregatan. Perfekt ansluten till Västra och Östra Vallgatorna och vidare i båda riktningarna. Riktigt smidig för många trafikanter. Dessutom inte så hemskt tätt med biltrafik vanligen.

I riktningen öst till väst är det fritt att köra hela sträckan. Det är bilarnas riktning. Från väst mot öst blir det mer komplicerat. Från Västra Vallgatan till Östra Långgatan är det skyltat förbud mot motortrafik och således får vi cykla dubbelriktat. Men sista kvarteret är det helt plötsligt förbud mot infart med fordon. Den naturliga förklaringen på varför det blivit så är för att det inte är en gårdsgata i det kvarteret. Det betyder å andra sidan inte att folk bryr sig eller att det inte går att lösa. 

Så här ser vyerna ut, från öst till väst och tillbaka. Vi kommer helt enkelt inte fram till Östra Vallgatan idag, vi åker ju på cykel förstås. IMG_2928IMG_2930IMG_2931IMG_2932IMG_2934-PANO

IMG_2937IMG_2938IMG_2939IMG_2941